En blogg om vin og alt som tilhører - tips til gode kjøp, tanker om vin, gode og dårlige vinopplevelser.

mandag 28. desember 2009

Nyttårsbobler

Årsskiftekvelden - den perfekte aften for bobler i glasset. Deilig! Men avstanden mellom billig skvip og de ypperste varer er digert, både på kvalitet og pris. Så tenk litt etter før du handler!

Før du går berserk i polhylla, grunn litt over dette: hvordan pleier situasjonen være idet ploppet fra flaskekorken lyder? Hvis den vanligste settingen er ute i sprengkulda eller regnet, med en tenne-raketter-sigar i venstrehanda og et champagneglass i den andre? Da foreslår jeg at du driter i edle dråper, og kjøper noe skummende fruktsaft i steden. Under slike forhold vil det smake helt likt. Men hvis nyttårsskålen tas inne, ved bordet før et nydelig måltid. Da er tiden perfekt til å hente frem et kvalitetsprodukt fra nordøstre Frankrike.

Ekte vare
Skal du kjøpe ekte Champagne, er det smart å kjøpe noe fra de små produsentene. De digre og berømte firmaene, som Veuve Clicquot (Gul enke)Krug, Moët & Chandon osv. lever stort på navnet, og er svært ofte dårlige kjøp. Se etter de mindre berømte produsentene. Et fint kjøp er den tidligere nevte Jacquesson Cuvée No 733. Frisk og stram, passer utmerket til mange av de typiske nyttårsrettene som and, kalkun og koldtbord.

Spansk fest
Er nyttårsbordet dekket med tapas, eller lommeboka ribbet etter julefråtsingen, kan det være en ide å se mot Spania. Deres musserende Cava er laget etter samme prinsipp som champagne, og i f.eks. Massana Noya Brut Nature Ecologica 2005 finner du noe av de samme innslagene av nøtter og brød i duften, som i de store franske fetterne. Men til halve prisen - ikke forvent mirakler.

Når boblene er viktigst
Hvis det eneste viktige er at korken smeller og innholdet spruter, og det lille i glasset bruser? Prøv cavaen Castellblanch Brut til 79,90. Varme får forresten vinen til å boble og sprute eksta mye...

Godt Nyttår!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar