En blogg om vin og alt som tilhører - tips til gode kjøp, tanker om vin, gode og dårlige vinopplevelser.

tirsdag 5. januar 2010

Godt til Bacalao

Den stolte portugisiske fiskegryte er ingen lett sak å sette vin til, med sine tomater, paprika og sterke krydder. Men vi fant to gode matcher, og én festlig en.

På nyttårsaften fikk vi gleden av å få servert en praktfull bacalaogryte, og dermed også muligheten til å teste ut forskjellige drikkevarer til denne. Bacalaoen denne kvelden var laget av skikkelig kvalitetsfisk (ingen opptinte fiske-lik fra frysedisk, men fra en fiskehandler m. yrkesstolthet!), i tillegg til poteter, hauger av løk, oliven, tomat og paprika. Den ble servert glovarm og kraftig krydret, så svetten piplet i pannen, og jakker og vester ble kastet. Ingen tvil om at vi trengte viner som kunne kjøle brente tunger, leske tørsten, og møte både den salte fisken og de søte grønnsakene. Vi valgte å hente kandidater fra rettens hjemland Portugal.

Kjærkommen tungepause
Første vin i glasset ble også mitt førstevalg og favoritt, nemlig hvitvinen Via Latina Loureiro 2008, fra Vinho Verde. Vinho Verde’ne er friske, ganske lette viner, ofte med et lett perlende (ikke musserende) preg, i tillegg til god syre og duft av epler, blomster og sitrus. Den hadde god dempende effekt på det sterke krydderet, føltes tørsteslukkende og ga kjærkomne pauser for en opphetet tunge. Som bonus er de ofte rimelige og gode kjøp. (Utmerkede sommerviner, for dem som tror de kan huske så langt frem i tid.)


I matens ånd
En mulig innvending mot Vino Verden er at friskheten svinebinder krydder- og tomatopplevelsen, og dermed ødelegger den fine latinske stemningen som retten hensetter deg i. I så fall vil en rødvin kanskje treffe deg bedre. Vi prøvde en Vidigal Reserva 2007 fra Estremadura, og denne falt i riktig god smak. (Sant å si var det vel bare én i selskapet som ikke foretrakk denne fremfor den hvite...) Den er medium fyldig, ikke for fremtredende garvestoffer, med god frukt og litt eik. Mangler selvsagt hvitvinens evne til å dempe det sterke krydderet, men kompenserer med rimelig leskende stil og ved å være mer i samme ånd som maten. Flertallets favoritt altså.

Dram gjør lam
Til sist måtte vi teste ut fiskehandlerens eget tips: øl og juledram! Godt pilsnerøl gir god tørsteslukking og fungerer bra som støtdemper mot heteslagene. (Det er mulig at man burde velge et øl med avdempet bitterhet for ikke å krasje med krydderet.) Samtidig innebærer ikke ølet det samme potensielle stilbruddet mot maten som hvitvinen. Et sikkert valg altså. Drammen måtte selvsagt være julete og lokal, ergo Moss’ lokale stolthet Morsa Aquavit. Den er forholdsvis snilt krydret, med fint avrundet eikepreg og en cognac-aktig fylde. Deilig. Til sterkt krydret mat fungerer den egentlig ikke i det hele tatt, fordi den bidrar med enda mer halsflammer og lam tunge. Men i et livsnytersk årsskifteperspektiv er den perfekt, og det var det aller viktigste den kvelden!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar