En blogg om vin og alt som tilhører - tips til gode kjøp, tanker om vin, gode og dårlige vinopplevelser.

onsdag 20. januar 2010

Garvede viner


Har du noen snobbete vinvenner som du vil dra litt i nesa? Eller en kresen onkel som forventer vellagrede Baroloer eller St. Emilion’er på bordet. Kjøp en vin fra Madirandistriktet, og be dem blindsmake.

Her er det nemlig tannat-druen som er konge, og denne er berømt/beryktet for å gi viner med mye garvesyre, såkalte tanniner. Vinene utvikler seg flott med lagring, og kan lure og imponere både nybegynnere og garvede vinkjennere.

Ch. Montus er prestisjeslottet i området, og eieren Alain Brumont har grunnfjellstro på druen og dens evner til å lage store viner. Den troen har det ellers manglet på rundt omkring, derfor har den godeste Brumont som sitt livskall å promotere tannat. Hans egen vin Ch. Montus er nok den beste reklamen: faste og kraftige viner med duft av mørke bær og tjære/lakris. At tannat og tannin er så like ord er nok ikke tilfeldig – dette er viner med mye garvesyre og snerp. Men de er gode lagringsviner, og Ch. Montus trenger enda noen års lagring før den er drikkeklar.

Kommer de snobbete vennene dine allerede til helga, sier du? Da prøver du isteden Ch. bouscassé 2005 av samme produsent. Må bestilles i polets nettbutikk, men med litt flaks rekker du det. Denne vinen har noe lavere andel tannat/tannin, og er ikke like røff som fetteren. Men fremdeles en typeriktig vin for området.

Måtte nabo Leopold eller godeste onkel Kåre få noe å bryne seg på!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar