En blogg om vin og alt som tilhører - tips til gode kjøp, tanker om vin, gode og dårlige vinopplevelser.

onsdag 23. desember 2009

Sent ute?

Er det fortsatt noen klirrende varer som du ikke har fått i hus? Da bar du gasse på, for husk at polet er stengt på julaften! Sjekk når ditt nærmeste pol stenger. Her kommer noen kjappe i-siste-liten-tips.

Hvis du fortsatt mangler gave til noen (over 18), er kanskje dette et bra alternativ: Barbaresco Produttori del Barbaresco 2005/2006 til 216,-. En klassiker, og stadig et bra kjøp. Har allerede fått et fint lagringspreg av tjære og mørke bær. Litt rustikk stil, trives nok bedre med røffe og kraftige kjøtt retter eller gryter, enn feinschmekkersk dingsemat. (Jeg er så heldig å ha en ’98 i kjelleren, en gang julegave fra min far, som muligens skal nytes til lam i romjulen.)

Hakket billigere gaver får du fra Toscana, for eksempel Rocca Guicciarda Chianti Classico Riserva 2005/2006 til 179,- eller Brolio Chianti Classico 2006/2007 til 150,-. Bak stilfullt gammeldagse rokokkoetiketter skjuler det seg hederlig håndverk av sangiovesedruen, som gir fyldige og gode matviner med fin karakteristisk kirsebærfruktighet og en slags ”blekkaktig” konsistens. Kan lagres, men vinner ikke så fryktelig mye på det. Fin onkel-gave.

Er gavemottakeren mer av den hvite type, kan denne la Chablisienne Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre 2007 til 220,- kanskje gjøre susen. En nydelig frisk vin med duft av sitrus. Stålstram syre gjør den perfekt til sommeren, eller til skalldyr og sommermimring nå i vinter.

I ferie og høytider (som jul, påske, sommerferie, farsdag osv.) er det av erfaring unektelig praktisk å ha en vindunk stående på kjøkkenbenken. Særlig når man begår matlaging, trenger man ofte en skvett vin både utvortes og innvortes. Jeg pleier oftest å velge en av disse to: la Vieille Ferme 2007 eller Arne Brimis Hytte, grill & Turvin. Begge har sin opprinnelse i Syd-Rhône, og har god varm fruktighet av røde bær og innslag av krydder. Fyldige, rike viner som er lette å bli glade i, og lette å servere til venner, selv de litt kresne (som vi alle har noen av, ikke sant…?)

Til sist: Jul er varmt-i-stua-tid, med full fyr i peisen og panelovnen på 6. Husk at all vin blir slapp og daff av å bli varm. La flaskene stå kjølig helt frem til de skal åpnes. Vin med 12 grader er bedre enn på 20 grader.

Gud jul!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar