En blogg om vin og alt som tilhører - tips til gode kjøp, tanker om vin, gode og dårlige vinopplevelser.

torsdag 17. desember 2009

Julegavepakkevin


I går var det julegaveinnpakking på menyen. Og hva nyter man til julegaver? Siden det er jul – noe godt! Men siden vi ennå ikke er skikkelig i gang m. høytiden, og helst skal spare oss litt – noe billig.

Ergo dykket jeg ned i kjelleren etter noe godt og billig. Jeg kom opp igjen med en Hacienda Abascal Crianza 2005 fra Ribera del Duero, til 117 kr.

Ribera er et område jeg kan anbefale folk å se nærmere på. Nordmenn har i altfor mange år vært ensidig opptatt av Rioja, og derfor druknet seg i vin som smaker eikeflis og kunstig vanilje, der hvor det skulle vært frisk frukt og eleganse. Riberavinene serverer ofte akkurat det: god frukt, moderat eik, fin balanse og masse eleganse! Ofte er de dessverre også fryktelig dyre, men der finnes alltid (nesten) hederlige unntak.

Kveldens pakkesang-vin er en god representant: de fire årene har gitt vinen et lett lagringspreg (beskrives ofte m. ord som lakris, stall, skogbunn, råtnende løv osv), og gir fine assosiasjoner til Bordeaux. Den har fortsatt dyp farge, og et veldig tiltalende preg av mørke, kjølige bær. Den kunne godt hatt mindre eikepreg, men jeg synes den bærer det rimelig greit, uten å bli altfor tørr og treaktig. Den er middels fyldig, middels syre, og har en del tanniner (bitterstoff). Jeg synes mye tanniner er deilig, men mange opplever det som tørt og harskt. Litt mumsemat attåt kan da hjelpe – minipølser, spekemat, oliven, tapas. Og 117 penger for en veslevoksen fireåring er slett ikke verst.

Ett minus: vinen holder 13 %, hvilket kan være i meste laget for en pakkeinnpakkingsvin. Men blir det krøll på gavetråden, så følg gammelt jungelord: evig eies kun det teipte!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar