Mye gress eller lite gress? En vanlig problemstilling for oss som bor på landet. Men nå satt jeg i en funkis mursteinsbygning på Torshov, og foran meg sto et vinglass av ukjent opphav.Så tør jeg endelig å snakke om det: eksamen som jeg hadde i WSET Advanced i slutten av mars. Jeg tør, eller må, fordi jeg endelig har fått sensuren.
WSET står for Wine and Spirit Education Trust, og er en internasjonal vinutdannelse. Den er delt inn i nivåer som bygger på hverandre. I Norge er det
Kulinarisk Akademi i Oslo som holder kursene.
Begynnernivået heter finurlig nok Intermediate, og er tålig grei skuring. Neste nivå, Advanced, var det jeg nå strevde med. Etter det kommer Diploma, som polsjef Kai G. Henriksen og underdirektørene hans har tatt. Og helt på topp er selveste Master of Wine, som pt. bare én nordmann,
Vinforums Arne Ronold, innehar. Men vi var altså ikke helt der ennå…
Eksamen var todelt, i en blindsmakedel og en teoridel. Vi begynte med blindsmakingen – fint med en forfriskning før teorien, tenkte jeg. For deretter å fryse til idet den trivelige kursleder og kjendiskokk
Ole Martin Alfsen trakk frem en karaffel med hvitt innhold. Au. Opplegget på denne blindsmakingen er at man skal gi en forholdsvis detaljert beskrivelse av vinens utseende, duft,
smak, alkoholnivå, alder/ lagringsevne, kvalitet og prisklasse. Man krysser av i et skjema, og da bør man føle seg sikker på om fx. fargen er klar gul, medium gul eller gulblek. Og om det dufter sitron eller lime. Helt på slutten av smakekrysseskjemaet får man fire alternativer til svar på hva vinen kan være, og velger ett. Til sist må man anslå hvilken prisklasse det valgte svaret ligger i.
Vi fikk velge mellom Sauvignon Blanc fra New Zealand, tørr tysk riesling, italiensk Pinot Grigio (tror jeg det var) og californisk Chardonnay. Vinen jeg hadde fått i glasset, hadde helt klart farge, med litt tenking fant jeg at den var gul. Lys gul. Men lukt, nei… Eller, for å sitere barna mine, når jeg prøver å få dem til å lukte og beskrive: ”pappa, den lukter bare vin”. Jepp, det gjorde den. Svette i pannen nå. Hva lukter egentlig vin? Druer? Neinei, her er …hm… sitrusfrukt? Jepp, det er det.
Krysse av. Og noe vegetativt. Gress? Joda, gress er med. Eller er det egentlig mer stikkelsbær? Stikkelsbærbusk? Epleskrell? Herre. Best å ta en slurk.
Det hjalp, for her var tydeligere tegn: knusktørr og stram, med høy syre, det er umiskjennelig. Dermed forsvant både italiensk og amerikansk alternativ ut bakveien. Men så sto jeg foran det eksistensielle spørsmål: mye eller lite gress? Mye gressduft ville si Sauvignon Blanc, mens lite gress betyr Riesling. Tenke, gruble, assosiere… Hvordan lukter det når jeg slår plenen hjemme? Nei, ikke sånn som dette. Altså: Lite gress, mye sitrus og mineraler, tørr riesling, rimelig prisklasse. Ferdig arbeid - skjema, fingre og tær krysset.
Så var det å rydde unna glass og spyttebakker, og erstatte skarpe neser med kvessede blyanter og skjerpet teoretisk hjernehalvdel.
Første del av teorieksamen var en multiple-choice. Multiple choice fra helvete. De som mener at sånne ”velg det rette alternativ” eksamener er grei skuring, kan ta seg et stev - detaljenivået som etterspørres er klamt som en tanteklem. Du bør for eksempel føle deg trygg på om vinstokkene i Bordeauxdistriktet Entre-Deux-Mers kan høstes med maskin eller må foregå manuelt. Eller om distriktet Hérault er mest kjent for å produsere Vins doux naturels eller Vin de pays. Er det Carneros i California eller Casablanca i Chile som er mest kjent for morgentåke mon tro? Og var det nå Pedro Ximénez eller Tinta National som var den mest dyrkede druen i Montilla-Moriles? Jadda.
Andre delen av teorien er spørsmål som skal besvares med lengre tekst. Smektende prosa forventes heldigvis ikke – eksamen foregår for sikkerhets skyld på engelsk - men noe meningsbærende og argumentativt skal det være:
For eksempel hva du vil anbefale til et brudepar som har laget seg en bryllupsmeny (forrett av kongereker, biff med stekte poteter og grønne bønner til hovedrett, og blåmuggost til dessert) og vil ha anbefaling på viner. Velg viner til rettene, beskriv de viktigste kjennetegnene ved dem, forklar hvorfor disse passer, og i hvilken prisklasse de ligger.
Eller hva med å velge fem viner fra området Australia/New Zealand, og beskrive dem med område/distrikt, drue, fruktstil (farge, duft, smak) og prisklasse. Vi fikk høfligst lov til å velge både røde og hvite, og fem forskjellige druetyper. Ok, Cabernet, Shiraz.. eh.. Sauvignon Blanc. Hva mer.. eh..? Jovisst, Pinot Noir, det driver også kiwiene med. Og australsk riesling. Fra Eden Valley. ”Eplevin fra Edens hage” er fortsatt en fin huskeregel der.
Tiden går fryktelig fort når man har mye på hjertet, og plutselig står en munter snauskalle foran meg: "15 minutt igjen, trenger du å spisse blyanten?" Alfsen holder frem en liten gilliotinelignende sak, og smiler oppmuntrende. Joda, det hjelper det også. Alt hjelper, og det er forbausende hvor mye som faller på plass når man ikke har tid til å tvile, men må sprutskrive: Når skal man skudd-beskjære, og hvorfor? Hva var nå forskjellen på maritimt og kontinentalt klima, og hvilke druer brukes i Oloroso sherry og Vintage port.
"Da er tiden ute, og vi stopper å skrive!" Alfsens hyggelige men ganske klare melding føles mest av alt som en lettelse. Punktum satt, nå får det briste eller hva som helst. Men hjertet synker i magen idet vi forlater instituttet: på
resepsjonsdisken har de satt frem står tomflaske-fasiten på vinen vi fikk i blindsmakingen:
Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2007, New Zealand..
Etterord: tirsdag 25. mai, etter altfor mange uker neglebiting og emosjonell ekspressheistilværelse, kan jeg ringe trivelige Celine Vannson på instituttet. Sensur: "pass with distinction" på teorien, "pass" på blindsmakingen. Jeg sto altså! Hahahaha!
Gratulerer!! Og oh my God... Jeg skjønner at det er lenge siden vi to har drukket vin sammen, for å si det slik. Veldig lenge. Men det hender fremdeles at du rett og slett drikker vin? I så fall, skal vi prøve oss i løpet av sommeren?
SvarSlettGratulerer!
SvarSlettImponerende!
Dette er målet mitt og etterhvert, må ta tiden til bruk.
Vi har to MOW da, Mai Tjemsland (http://www.dn.no/vinguiden/article1735788.ece)
Vet også at det er en ansatt i Vinordia som driver på, en unggutt.
Denne type kunnskap er misunelsesverdig og litt skremmende!
Gratulerer nok en gang!
Takk for det Elisabeth! Og selvsagt må vi få til et glass vin eller fem. Kanskje et glass Champis etter jobb. Pluss at du tar med resten av familien ned til oss en lørdag/søndag?
SvarSlettTakkar Jørn Idar! Si ifra om du vil ha flere tips om kurset, det er absolutt verd strevet! Og du har selvsagt helt rett ang. Mai Tjemsland. Jeg visste at hun holdt på, men ikke at hun var ferdig - bra du sier ifra!
SvarSlettFrode
Gratulerer så masse! Ser det har blitt noe mer avansert eksamen siden jeg tok den i 2003. Men det var multiple choice fra helvete da også.
SvarSlettSå da er vel spørsmålet: Går du videre?
Anbefaler mer enn gjerne Diploma-utdanningen!
Hei, og takkar!
SvarSlettDiploma frister veldig, men da tror jeg at jeg bør få meg en arbeidsgiver som a) vil finansiere kurset, og b) synes det er flott at jeg bruker arbeidstida på slikt. De som lønner meg idag er veldig kjekke på mange områder, men vinmessig er de ikke helt der... Og jeg må si jeg skjønner det.
Men samtidig ser jeg ikke for meg at jeg skal gå i grava uten den flotte Diploma-pin'en på jakkeslaget!
Frode
Hei, kom akkurat over siden din, gratulerer med oppnådd eksamen. Kult med en usnobbete om ikke for folkelig vinside. Intermediate; tok du det som selvstudie eller med kurs/undervisning? Har lyst, men spesielt kurset krever at det settes av ikke ubetydelige mengder (arbeids)tid og midler.
SvarSlettHei igjen, hyggelig du liker sidene. Akkurat nå er de ganske ferielukket, men jeg tenker å ta opp skrivingen igjen snart.
SvarSlettJeg tok Intermediate som selvstudium, fordi kurset er altfor dyrt for meg som finansierer det selv. Jeg leste og jobbet med pensum i over to år før jeg tok eksamen, likevel ble det nitid pugging hver kveld siste par ukene. Var det verd det? Ja, jeg må si det! Skulle jeg gjort noe annerledes, måtte det faktisk være å drikke riktigere (ikke mer..), dvs. smake mer systematisk gjennom de vinene som det blir servert og gjennomgått på kurset. Blindsmakingen var, som du kan lese lenger oppe, den vanskeligste delen for meg.
Spør gjerne mer hvis du bestemmer deg for å prøve, og lykke til!
Gratulerer. Vil bare gjøre deg oppmerksom på at du har talent for mer enn vin. Du skriver DRITBRA!
SvarSlettKjetil
Tusen takk Kjetil, det var hyggelig å høre at du synes!
SvarSlettHer har, som du ser, vært litt stille noen måneder, men jeg håper å snart få tid til noen nye ord - sommeren har bydd på mange vinøse opplevelser som frister for deling.
Ringer deg snart!