En blogg om vin og alt som tilhører - tips til gode kjøp, tanker om vin, gode og dårlige vinopplevelser.

torsdag 30. september 2010

Skattejakt i kongens by

For å omskrive en klisje: det er ikke spesielt ubehagelig å være norsk vinkjøper i Danmark. I hvert fall ikke hvis du velger å styre dine skritt innom ærverdig vinhandler Kjær Sommerfeldt på adresse Gammel Mønt nr. 4.

Inn gjennom den standsmessige inngangsdør - man har kongelige kunder må vite - og du står i rommelig og høyloftet rom. Veggene består av dype trehyller som strekker seg helt til taket høyt der oppe, bugnende av gode kjøp fra gamle og nye verdener. Man får nesten følelsen av å stå i bunnen av en vintønne. Og rundt på gulvene står nettopp det – eiketønner som har lokket stablet fullt av flasker med ekstra gode kjøp: australske ta 3/betal for 2, friske franske landviner, frekke super-Toscanere. Baroloer fra mormors tid og Beaujolaiser fra i fjor. En velutrustet og stemningsfull butikk, javisst.

Men det som virkelig skal dra deg dit, er at de har et helt ekte og (litt) hemmelig Skattekammer!


Kjellerperler
Gå gjennom butikklokalet, ned trappa, sving 180 grader mot venstre: foran deg troner en tykk halvsirkelformet glassvegg. Innenfor ser du stabler med trekasser med navnetrekkene til berømte Chateauer: Margaux, Haut-Brion, Mouton Rothschild, Lynch Bages. Bedre dråper har kanskje aldri blitt laget.

Gjennom glassdøra, og du befinner deg i det perfekt tempererte mursteinsrommet. Reoler med nedstøvede skjønnheter fra områdene som lager verdens beste vin. Smith Haut Lafite. Pichon Lalande. Gevry-Chambertin, Mersault, Cote Rotie. Det er fylt av funklende perler - viner som butikken selger på vegne av privatpersoner, som er plukket opp av dødsbo og kanskje skaffet på auksjon andre steder. Bordeaux og Burgund dominerer. Dette er et fantastisk sted å lete etter gamle Bordeauxårganger.

Risikosport?
"Skatkammervine sælges "købt som beset", vinen ikke kan byttes eller tages retur, ved eventuelle fejl" er beskjeden fra skattekammerherrene i Gammel Mønt denne dag. Nuvel, et lite blaff av risiko skal vi alltids tåle. Vinsamling blir neppe gastronomiens svar på strikkhopp likevel.

Ikke for russerus
Jeg kan ikke nekte for at jeg håper at mine barn en dag skal se gleden og spenningen i vinenes verden. Kvalitetene Og som et første skritt i den verden, skal de som 18-åringer få smake dråper fra sin årgang. Min egen ”Holy Quest” denne gang var altså å finne noen gode Bordeaux fra årgang 2002. Jeg landet på noen flasker Ch. Clerc Milon '02 fra Pauillac, som da altså skal åpnes og serveres min datter om bare halvannet decennium.


Og skulle denne kommende edle representant for MosseRussen 2020 mot formodning ikke ha innsett det givende i å bruke tjue minutter pr. munnfull. Well, far skal nok finne en løsning så vi får tømt flaskene. Det blir nok en ordnings.

(Bildene i artikkelen er hentet fra Kjær Sommerfeldts hjemmeside, med tillatelse fra samme.)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar