En blogg om vin og alt som tilhører - tips til gode kjøp, tanker om vin, gode og dårlige vinopplevelser.

tirsdag 9. februar 2010

Maradona - en vindrue?


The old Diego = Teroldego, italiensk blådrue. Barnslige huskeregler er fine å ha, når man pugger druesorter til vineksamen. Men er Teroldego vinverdens svar på den gamle argentinske ballhelten? Her må sjekkes ut nærmere.

Råteskadet eleganse
En hel verden husker ballkunstneren, legenden, ikonet - nr. 10 Diego Armando Maradona. Bare 168 cm. høy, men med et ego som var/er for stort for denne kloden. Ble tidlig moden, debuterte som proff ti dager før han fylte 16. Hadde sitt astronomiske gjennombrudd i VM i 1986, blant annet for tidenes soloraid i kvartfinalen mot England, og for å avgjøre samme kamp med ”Guds hånd”. Han viste et fantastisk spekter av egenskaper, hadde fart, teknikk, overblikk. Kunne overraske, og viste imponerende balanse, eleganse og smidighet.

Men desverre viste han seg også å være lett påvirkelig når han havnet i dårlig vekstmiljø, han viste seg tynnskinnet og temperamentsfull, og åpenbart mottakelig for råte. Stadig hyppigere historier om narkotika- og alkoholbruk, skulking av kamper og trening, en kropp og et ego som kjempet om å være mest oppblåst - det førte til slutten på karrieren som proffspiller. Pr. skrivende stund er Maradona trener for Argentinas landslag, som med et nødskrik kvalifiserte seg til VM i Sør-Afrika 2010.

Tykkskallet kompleksitet
På nettstedet kobrandwineandspirits.com kan vi også lese at Teroldegodruen er medium til liten av vekst, rund og blåsvart, med tykt, motstandsdyktig, støvete skinn. Den har lite tanniner, men masser av aroma, farve, syre og sukker (og dermed potensial for høy alkohol).

Men det kommer mer:
"Teroldegoavlingen kan lett vokse seg for stor, og gir da lyse, friske, balanserte fruktige viner som skal nytes unge. Men holdes druen under kontroll, skifter den personlighet, og tilbyr viner med nydelig, konsentrert duft av mørk steinfrukt med innslag av røyk og krydder, og smak preget av moreller. Ikke minst utmerker den seg med en spesielt fin syrebalanse og kompleksitet."

Så - er Teroldego vinverdenens svar på Maradona?

Vel, nei. De utmerker seg begge med imponerende balanse og kompleksitet. Men der druen er hardfør og tøff, viste Diego seg å råtne på rot. De har likhetstrekk, men eneggede tvillinger - neppe! (Muligens kunne historien vært en annen, om Maradonas "avling" ble holdt under kustus og kontroll.)

Men som huskeregel er Teroldego/The old Diego fullt brukbar, og vil forhåpentlig bli sittende også i ditt minne en stund?

Og til slutt:
Skulle du få lyst til å feire Argentinas og Maradonas triumfer i fotball-vm 2010 med noen Diego-dråper, kan jeg varmt anbefale denne: Foradori Teroldego Rotaliano 2005/2006. Nydelig dyp duft av bærfrukt og innslag av krydder. Medium fyldig i munnen, med fin balanse og eleganse. Lang god ettersmak.

FORZA ARGENTINA!